O Scurta Introducere in Dieta Ketogenica

Ca sa nu ne incurcam prea tare in stiinta, o sa incerc sa simplific pe cat de mult posibil – sa fiu pe intelesul tuturor.

Mancarea este compusa din macronutrienti si micronutrienti. Cele 3 mari categorii de macronutrienti sunt carbohidratii (glucidele/zaharurile), proteinele si lipidele (grasimile). Micronutrientii consta in vitamine, minerale si ale elemente.

Pentru energie, celulele corpului (in mare) isi extrag energia din carbohidrati si/sau din lipide. In anumite cazuri, proteinele contribuie la metabolismul energetic prin procesul de gluconeogeneza si nu numai. Dar asta nu ne intereseaza acum…

Notiuni de Baza in Dieta Keto

De regula, printr-o alimentatie normala (cum mananca omul de rand) principala sursa de energie celulara provine din carbohidrati (nimic rau in asta). Exemple de mancaruri bogate in carbohidrati: cerealele si produsele aferente – paine, paste, etc -, orezul, fasolea, cartofii, o mare parte din fructe, etc.

Asta inseamna ca majoritatea celulelor corpului folosesc carbohidratii, in mod predominant, din alimentatie pentru a furniza energia necesara proceselor metabolice pe ordinea de zi.

Subliniez ‘predominant’ pentru ca am putea spune ca glucidele sau carbohidratii nu furnizeaza 100% din energie, ci o proportie mai mica, dar majoritara. In general, energia este furnizata de o combinatie de carbohidrati si lipide din alimentatie si alte surse endogene si din propriile tesuturi (grasimea, spre exemplu).

Am spus ca asta se intampla intr-o alimentatie normala, atunci cand corpul isi poate lua suficienta energie din carbohidrati. In cazul in care asta nu e posibil, atunci cand se reduce drastic consumul de carbohidrati sau nu se mananca nimic (post cu apa), corpul trebuie sa recurga la alte metode de furnizare a energiei.

M-as concentra mai tare pe ceea ce se intampla la nivelul metabolismului cerebral (al creierului), dar cred ca asta o sa fie subiectul altor postari.

Deci, atunci cand reducem drastic consumul de carbohidrati, corpul apeleaza la cealalta mare sursa de energie, lipidele sau grasimile.

Atunci cand corpul isi ia energie predominant din lipide (alimentare sau tesut adipos) si produse metabolice derivate din lipide (corpi cetonici), spunem ca el se afla intr-o stare de cetoza (ketosis). Deci, putem spune ca o dieta ketogenica este una care promoveaza starea de cetoza.

Se vehiculeaza si se promoveaza in mod eronat faptul ca trebuie sa te indopi cu grasimi ca sa fii pe dieta keto.

Asta nu e corect prin simplul fapt ca daca postesti (nu mananci nimic si bei doar apa) si daca ai destula energie depozitata in tesutul adipos (si cei mai fit dintre noi avem destula energie), corpul va intra in starea de cetoza dupa circa 16-24 ore, interval in care se metabolizeaza energia glicogenica (depozite hepatice si musculare de carbohidrati) in mod predominant.

Deci, o idee cheie este ca dieta ketogenica este o dieta care promoveaza starea de cetoza (formarea de corpi cetonici) iar starea de cetoza este strict dependenta de restrictia de carbohidrati, si nu de consumul de grasimi.

Corpii cetonici vor furniza apoi energia necesara majoritatii celulelor din corp; si poate cel mai important aspect, vor prelua carma creierului, furnizand circa 60-70% din energia necesara zilnica, restul urmand sa fie furnizata din glucide (formate in corp – gluconeogeneza si alte procese) si alte substraturi metabolice.

Ok, incep sa o cam lungesc…

Poti sa te ingrasi pe keto?

Sigur, indoapa-te cu grasimi – e foarte usor.

Cum poti sa slabesti pe dieta keto?

La fel ca si cu oricare alta dieta, prin restrictie calorica.

Atunci care ar fi avantajele?

Cele experimentate de mine: reducerea drastica a foamei (foame aproape inexistenta, dar placerea de a manca ramane), claritate mentala si vigoare (energie) constanta pe durata intregii zile (asta dupa o perioada lunga de adaptare in care dieta keto e urmata strict zi de zi).

Dar dezavantajele?

Eliminarea unei categorii de macronutrienti (carbohidratii) poate fi necompatibila cu modul de viata a multor persoane.

Tot aici as putea spune ca e o intreaga filozofie practica a retetelor keto care mimeaza anumite alimente bogate in carbohidrati: paste din diferite plante/fibre in locul celor de grau, paine din faina cu continut redus de carbohidrati (cocos, migdale, psyllium, etc), prajituri keto, anumite legume prajite in stilul cartofilor prajiti (telina, spre exemplu).

Deci ‘limitarea’ poate fi doar auto-impusa si nu reala, deoarece o dieta keto poate fi foarte diversificata din punct de vedere al optiunilor culinare.

Daca dieta keto nu e formulata corespunzator, poate duce la anumite deficiente in organism. Deci daca vrei sa o incerci, asigura-te ca te informezi indeajuns de mult din mai mult de 3 surse informationale.

Keto implica efort, cel putin la inceput pana te familiarizezi cu dieta: sa urmaresti activ ce continut de carbohidrati e in fiecare aliment, sa urmaresti daca esti in starea de cetoza (prin teste de urina sau test de sange cu aparat similar cu glucometrul – ambele pot fi facute acasa). Daca vrei sa si slabesti trebuie sa urmaresti si cate calorii consumi zilnic.

Merita?

Pentru mine da, in anumite situatii, dar si pe perioada lunga.

Avantaje si dezavantaje ar mai fi. Dar scopul acestui post a fost pur introductiv, am simplificat la extrem si am sarit peste multe notiuni importante, dar la care o sa revin si o sa le detaliez in postari viitoare. Si asa, m-am intins mai mult decat urmaream initial…

 


Get on my list of friends
More about my book Stress and Adaptation
More about my book Persistent Fat Loss
More about my book Ketone Power
More about my book Periodic Fasting

Related posts:

Comments

comments

2 Responses to O Scurta Introducere in Dieta Ketogenica

 1. Denisa says:

  Cred ca ai punctat foarte bine informațiile relevante pentru orice începător in keto.
  Mie mi se pare ca treaba cu alesul cantității de grasimi e definitorie in dieta keto. Dat fiind faptul ca se restricționează carbohidratii, aceștia trebuiesc înlocuiți cu altceva, in cazul acesta cu grasimi, cel puțin pana la întâlnirea necesarului metabolismului bazal. Însă cum ai spus și tu, consumul de energie din grasimi in exces duce la depășirea necesarului caloric și de acolo apare creșterea in greutate.
  Partea buna la keto, din experienta proprie, e ca grăsimile și proteine sunt mai satioase și simți mult ușor cât ai nevoie sa mănânci și când sa te opresti. Eu nici măcar la 1200 de kcal pe zi cu keto nu m-am simțit privată de mâncare sau energie. Asta in ideea in care in afara keto consum in jur de 1600-1700 de kcal. E unul dintre principalele motivele pentru care îmi place aceasta dieta și faptul ca alimentele consumate sunt pline de nutrienți.

  • Chris Chris says:

   Si eu am experimentat la un moment cu dieta foarte low calorie pe keto si nu am avut probleme, decat anumite inconveniente date de o concentratie scazuta a triiodotironinei, cum ar fi senzatia de frig si membre reci. Anumite alimente animale sunt intradevar foarte bogate nutritiv, cum ar fi organele, tendoanele (racituri), ouale, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *