Interventie Alimentara in Diabetul Zaharat – [Studiu Virta 2017]

Studiul Virta pe Scurt

O echipa de cercetatori de la Indiana University Health Arnett in colaborare cu Virta Health au facut un studiu in 2017 in care au urmarit sa vada daca persoanele care sufera de diabet tip 2 pot sa-si mentina un consum foarte redus de carbohidrati astfel incat sa intre si sa ramana in cetoza nutritionala, si prin urmare sa-si imbunatateasca controlul glicemiei, sa-si reduca medicamentatia si sa piarda in greutate. Am scris despre cetoza nutritionala aici.

Acesta a fost un studiu nerandomizat iar pacientii nu au fost tinuti sub stricta supraveghere. Asta, dar si pontentialele conflicte de interese (mentionate la sfarsitul lucrarii) ar putea fi considerate minusuri.

Dar, dat fiind faptul ca s-a monitorizat acidul beta-hidroxibutiric (BOHB) din sange foarte frecvent (atesta cetoza nutritionala), putem spune ca pacientii s-au conformat bine cu reducerea drastica a carbohidratilor.

In studiu au intrat 262 de persoane (175 femei, 87 barbati), varsta medie 52 ani (intre 21 si 65 de ani), si un indice de masa corporala mediu de 41 (ce indica obezitate). 238 de pacienti au urmat protocolul pentru 10 saptamani.

Rezultatele Studiului

Markerii urmariti zilnic au fost: greutatea, glicemia si BOHB. Alti markeri relevanti, inclusiv hemoglobina glicozilata (HbA1c) au fost evaluati la inceput si dupa 10 saptamani.

HbA1c, pe scurt, e media pe 3 luni a glicemiei si e o masura mai eficienta a glicemiei decat cea clasica.

Media HbA1c la inceput a fost de 7.6%, care dupa 10 saptamani a scazut cu 1%, ceea ce dupa mine spune multe. Majoritatea pacientilor luau cel putin un medicament pentru diabet la inceput. Dupa 10 saptamani 56% dintre pacienti au redus sau eliminat complet cel putin un medicament pentru diabet.

Pacientii au pierdut in medie 7.2% din greutatea corporala.

BOHB mediu pe parcursul celor 10 saptamani a fost de 0.6 mmol/L ceea ce denota cetoza nutritionala (0.5 – 3.0 mmol/L) si faptul ca pacientii au mentinut consumul de carbohidrati foarte scazut.

Concluziile studiului afirma ca un un program prin care se urmareste mentinerea cetozei nutritionale poate fi foarte eficient in imbunatatirea controlului glicemiei, reducerea medicamentatiei si in pierderea in greutate la adultii care sufera de diabet tip 2.

Studiula fost publicat in jurnalul medical JMIR, nu se afla sub ‘cheie’ (plata) si poate fi citit de oricine aici.

Mentiuni

Poate unul din cele mai importante aspecte de mentionat este ce anume au fost instruiti pacientii sa manance, de catre consilierii Virta Clinic pentru a intra si pentru a mentine cetoza nutritionala:

– consum total de carbohidrati: sub 30 grame pe zi
– consum de proteine circa 1.5g/kilocorp
– consum de grasimi pana la satietate (ad libitum) – sau mai pe romaneste, cat se doreste.

Multe persoane care tin o dieta ketogenica raporteaza o reducere considerabila a starii de foame. Chiar daca exista acest ‘mananci grasimi pana la satietate’, foarte multe persoane ajung sa faca restrictie calorica involuntara (datorita foamei scazute), ceea ce duce la pierderea in greutate.

Pacientii si-au urmarit glicemia si BOHB cu un dispozitiv Abbott Precision Xtra. Dispozitive asemanatoare se gasesc si la noi. O sa scriu despre unul pe care il folosesc eu in postari viitoare.

Din datele publicate, urmatorii biomarkeri s-au imbunatatit considerabil: HbA1c, glicemia, greutatea, presiunea arteriala, colesterolul total, trigliceridele, ALT, AST.

Markeri care s-au degradat: Proteina C-Reactiva (nu considerabil), si numarul leucocitelor (considerabil):

Asta (Studiul Virta 2017) e doar unul din studiile recente care urmaresc implementarea unor interventii nutritionale care sa duca la o mai buna administrare a afectiunilor precum diabetul de tip 2.

Din punctul meu de vedere, studiul e folositor si spune multe, iar faptul ca unii dintre autori si-au declarat deschis conflictele de interese e un lucru bun.

Iar in ceea ce priveste diabetul de tip 2, caracterizat prin rezistenta la insulina (si nu numai) si o ineficienta a metabolizarii coresponzatoare a carbohidratilor, nu e mai rational ca sa reducem consumul de carbohidrati decat sa mentinem o alimentatie fara restrictii si sa pompam cu medicamente si insulina pentru a incerca sa mentinem glicemia sub control?

Medicamentele si insulina ajuta, dar nu mi se pare normal sa nu se impuna strictete in consumul carbohidratilor. Poate cu timpul…

Sunt alte studii recente, dar si din trecut, care sunt mai strict controlate si care sunt randomizate corespunzator, ce indica eficienta interventiilor alimentare pentru astfel de afectiuni. O sa scriu despre ele pe viitor.


Get on my list of friends
More about my book Stress and Adaptation
More about my book Persistent Fat Loss
More about my book Ketone Power
More about my book Periodic Fasting

Related posts:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *