Cum Masor Corpii Cetonici – [Ian 2018]

Scrisesem intr-o postare anterioara despre cei trei corpi cetonici si, sumar, despre dinamica lor in fiziologia persoanelor sanatoase care urmeaza o dieta ketogenica.

Aici o sa vorbesc pe scurt despre cum imi masor eu corpii cetonici, din sange si cei urinari.

Corpii Cetonici Urinari

Cei urinari ii masor cu Ketostix – masoara acetoacetatul. Se tot propaga pe internet, fara bune fundamente stiintifice (doar explicatii simplificate la absurd), ca dupa o anumita perioada de adaptare, testele corpilor cetonici din urina nu mai pot fi luate de-a bune – deoarece corpul si-ar regla productia de acetoacetat (AC) si s-ar elimina mai putin in urina.

Totusi, multe surse anecdotice (oameni de rand) si inclusiv eu, putem spune contrariul. La mine, si dupa mai bine de un an pe o dieta ketogenica stricta aceste teste au fost de folos: imi ieseau mov inchis, atestand starea de cetoza.

Ca ele sunt influentate de stadiul de hidratare al persoanei, asta e alta treaba; daca esti foarte hidratat, corpii cetonici din urina sunt mai diluati si atunci culoarea testului poate fi mai deschisa; daca esti mai putin hidratat, posibil sa fie mai inchisa culoarea testului.

O sugestie pentru cei care le folosesc ar fi sa testeze dimineata la circa 20-30 de minute de la trezire pe stomacul gol (fara a fi mancat sau a fi baut nimic) si sa se testeze cam la aceeasi ora in fiecare zi. Deobicei, corpii cetonici sunt mai mici dimineata (la persoanele sanatoase pe dieta keto) datorita nivelului mai ridicat al glicemiei si al cortizolului (vezi ciclu circadian); nivelul lor creste pe masura ce inaintam in zi.

Eu am masurat in paralel cei urinari cu Ketostix si cei din sange cu glucometrul si coreleaza destul de aproape.

Corpii Cetonici Sangvini

Pentru masurarea acidului beta-hidroxibutiric (BOHB) eu folosesc un glucometru Caresens Dual.

L-am cumparat de pe emag cu circa 240 de lei – a fost un fel de reducere. In pachet am primit glucometrul, lansatorul, 10 ace, 10 teste pentru glicemie si 50 de teste pentru corpi cetonici (BOHB). Spre deosebire de glucometrele Xtra si alte glucometre care masoara si corpii cetonici, la care testele (stripurile) pentru corpi cetonici vin cam la 16 lei/strip, cele pentru glucometrul asta sunt la 4 lei/strip – unul din putinele motive pentru care ma bucur ca traiesc in Romania.

Caresens-ul asta este foarte usor de folosit. Nu trebuie programat sau codat. Odata ce l-am primit, am aruncat o privire pe brosura how-to ca sa vad cum se activeaza functia bluetooth si se sincronizeaza cu telefonul.

Apoi am pus un ac in lansator si am introdus un strip glicemic in aparat. Dupa inteparea in deget, am pus stripul pe stropul de sange si am asteptat 5 secunde pana am primit rezultatul. Apoi am facut acelasi lucru cu stripul pentru corpii cetonici (dureaza 8 secunde pana testeaza) – sangele tot din aceeasi intepatura.

Cred ca cel mai bine se explica vizual. De aceea ce-i de la i-sens au facut un video explicativ:

Ce mai vreau sa precizez este ca apoi am instalat aplicatia SmartLog pe smartphone si am sincronizat-o cu aparatul. Deci, de fiecare data cand testez, valorile se sincronizeaza/apar direct in aplicatie (daca e bluetooth-ul pornit la telefon).

Aplicatia e relativ ok, au tot felul de grafice si statistici (glicemie, insulina, carbohidrati, activitate, etc) pentru masuratorile tale. Ce nu-mi place e ca nu au grafic pentru corpii cetonici. Asta e cel mai mare minus, pe care sper sa il remedieze curand.

Dupa ce o sa strang multe masuratori o sa fac si eu o analiza statistica a datelor mele. M-am gandit ca daca nu prea gasesc corelari in datele astea, o sa antrenez o retea neurala pentru asta – incercand sa-i dau cat mai multi parametri (carbohidrati, proteine, grasimi, glicemie, corpi cetonici, activitate, etc). Dar mai umpic e pana atunci…


Get on my list of friends
More about my book Stress and Adaptation
More about my book Persistent Fat Loss
More about my book Ketone Power
More about my book Periodic Fasting

Related posts:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *