Cum Intri in Starea de Cetoza (Ketosis) pe Dieta Keto

Dieta keto, dupa cum am spus in articolul precedent, este caracterizata de starea de cetoza (in engleza: ketosis).

Mai simplu spus, starea de cetoza este stare fiziologica in care o mare parte din celulele corpului isi deriva principala sursa de energie din grasimi si din produsi metabolici derivati din grasimi, cum ar fi corpii cetonici.

Celulele care nu pot face asta (globulele rosii, astrocitele, etc) si sunt dependente de glucoza isi vor satisface metabolismul energetic, in mare parte, cu ajutorul procesului de gluconeogeneza (producerea de glucoza din diferiti compusi metabolici – aminoacizi, glicerol, acetona, etc).

Aspecte ale Starii de Cetoza

In starea de cetoza, metabolismul cerebral este preluat in proportie de 60-70% de catre corpii cetonici care sunt produsi (prin cetogeneza) in principal in mitocondriile celulelor hepatice, iar ulterior transportati in intregul organism.

Cetogeneza are loc in corpul oamenilor sanatosi atunci cand glicemia scade sub un anumit prag. Starea de cetoza nu trebuie confundata cu starea de ceto-acidoza care are loc la persoanele cu diabet tip 1 netratat, in care corpul nu poate produce insulina care sa corecteze/balanteze efectele hiper-glicemice si hiper-cetonemice.

Grasimile in sine nu pot trece de bariera hematoencefalica, deci nu pot fi folosite ca si substrat metabolic.

Restul de 30-40% de energie necesara pentru metabolismul cerebral este satisfacut in mare parte de glucoza prin gluconeogeneza, si nu numai.

Dar, cred ca ar trebui sa ma opresc cu partea ‘tehnica’. Pe scurt, persoanele sanatoase care reduc carbohidratii alimentari in mod drastic, dar consuma pe cat se poate o dieta nutritiva, vor intra in starea de cetoza.

Ce anume inseamna ‘reduc carbohidratii in mod drastic’?

Raspunsul depinde de la individ la individ. O regula nescrisa este sa reduci carbohidratii la circa 50g pe zi iar dupa cateva zile ar trebui sa fii in starea de cetoza. Asta denota mai multe aspecte:

  1. Ca sa reduci carbohidratii la circa 50g pe zi, trebuie sa stii exact cate grame de carbohidratii se afla in fiecare aliment pe care il consumi.

Exemplu: un mar de 100g (mai rar mere asa mici) are circa 14g de carbohidrati, din care circa 3g sunt fibre (care nu ar trebui sa afecteze glicemia). Deci marul asta mic are un net de 11g de carbohidrati. Asa ca nu prea iti permiti sa dai iama in fructe pe keto.

Mentionez ca fructele de padure, spre exemplu, au un continut redus de carbohidrati, asadar ar putea avea un loc redutabil in dieta zilnica. Totodata ca sa echilibrezi dieta si sa consumi alimente nutritive, se poate spune ca verdeturile si anumite legume (broccoli, conopida, rosii, castraveti, dovleac, ardei, frunzele, etc) au consum redus de carbohidrati pe volum si nu trebuie sa lipseasca din dieta keto.

  1. Stii cu exactitate ca esti in starea de cetoza atunci cand o masori precis.

La ora actuala exista mai multe metode de masurare a corpilor cetonici.

Cea mai usoara si accesibila ar fi prin testele de urina (gen: Ketostix) care se gasesc si in anumite farmacii romanesti (si pot fi comandate online). Uneori aceste teste pot fi imprecise, dar eu zic ca pentru incepatori sunt indeajuns de folositoare. Exista o explicatie tehnica la care e posibil sa revin in alte postari.

O metoda precisa este prin teste de sange (tot acasa) cu aparate similare cu glucometrul. Exemple de marci ar fi: Accu Chek, CareSens, etc. Acestea testeaza acidul beta-hidroxibutiric (un corp cetonic) din sange.

O alta metoda ar fi mai prin teste de respiratie cu aparat de tip Ketonix, despre care nu prea stiu foarte multe, dar il cunosc pe creatorul produsului.

  1. Cele 2 puncte de mai sus implica ceva efort, dar pot sa spun ca te poti obisnui cu asemenea precizie in cateva zile.

Mai ales ca azi ai aplicatii de genul MyFitnessPal sau Cronometer (sau altele asemanatoare) in care introduci ceea ce mananci si iti arata cantitatea de calorii, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale, si o sumedenie de alte statistici ale mancarurilor tale dintro zi.

Deci e mai mult un joc de vointa…

Ca sa prescurtez totul la absurd:

Starea de cetoza este starea fiziologica in care corpul isi ia principala sursa de energie din grasimi (alimentare si/sau tesut adipos) si produsi metabolici derivati (corpi cetonici).

Cum Intri in Cetoza?

Reduci carbohidratii la cel mult 50g pe zi si masori corpii cetonici. Daca nu esti in cetoza, continui sa reduci carbohidratii (la 40g/zi, 30g/zi s.a.m.d.) pana cand confirmi prezenta corpilor cetonici. Nu merge pe bajbaite. Cred ca poza de sus e destul de expresiva…


Get on my list of friends
More about my book Stress and Adaptation
More about my book Persistent Fat Loss
More about my book Ketone Power
More about my book Periodic Fasting

Related posts:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *