Corpii Cetonici in Dieta Ketogenica la Persoanele Sanatoase

Persoanele sanatoase care urmeaza o dieta ketogenica, din diferite motive, vor dori sa-si stie nivelul corpilor cetonici din organism, deoarece acesti corpi cetonici impreuna cu acizii grasi, dupa o perioada de adaptare la dieta, preiau o buna parte din metabolismul energetic, atat la nivel periferic cat si la nivel cerebral.

In schimb, intr-o dieta non-ketogenica, metabolismul energetic este alimentat in principal de carbohidrati.

Formarea de corpi cetonici are loc, cu precadere, in mitocondriile celulelor hepatice, prin procesul de cetogeneza iar substratul metabolic de baza il constituie grasimile. In mod simplificat, la persoanele sanatoase asta se intampla pe un fond hipoglicemic.

Pe scurt, procesul de beta-oxidare (a grasimilor) duce la formarea de molecule de Acetil-CoA. Printr-o serie de reactii chimice care pornesc de la condensarea a 2 molecule de Acetil-CoA, se formeaza acetoacetatul (AcAc) – un corp cetonic.

In functie de necesarul metabolismului energetic pentru corpi cetonici, AcAc poate fi redus in mod reversibil in acid beta-hidroxibutiric (BOHB) care intra in circulatie si e transportat la celule si tesuturi pentru a satisface parte din metabolismul energetic – unde va fi convertit inapoi in AcAc, care va fi activat si va duce la formarea de 2 Acetil-CoA (ajungem de unde am pornit…).

Acesti Acetil-CoA vor putea apoi intra in Ciclul Krebs (sau Ciclul TCA sau Ciclul Acidului Citric) pentru producerea de energie (ATP – adenozin-trifosfat).

Deci, pana acum am vorbit despre 2 corpi cetonici: acetoacetat si acidul beta-hidroxibutiric.

Al treilea corp cetonic este acetona. Revenind la pasul unde s-a creat AcAc, acesta, in anumite situatii, poate sa nu fie redus la BOHB, ci decarboxilat (ne-enzimatic) in acetona si eliminat din corpi prin respiratie.

Se poate vedea asta in imaginea de mai sus, dar si intr-un video explicativ care l-am creat mai demult.

Preluarea majoritara a metabolismului energetic de catre corpii cetonici la persoanele sanatoase este un raspuns fiziologic normal atunci cand carbohidratii din alimentatie sunt redusi drastic dar si atunci cand se posteste (nu se mananca nimic si se consuma doar apa).

La persoanele care sufera de diabet si alte boli metabolice prezenta corpilor cetonici poate semnala probleme, in special atunci cand concentratia lor creste foarte mult astfel inca nu exista mecanisme fiziologice functionale care sa ‘tamponeze’/’tempereze’ situatia.

Poate cel mai concret caz este cetoacidoza diabetica (diabetic keto-acidosis) la persoanele care sufera de diabet tip 1, in care corpul nu poate produce insulina care sa tempereze efectul cresterii concentratie de corpi cetonici.

Asadar, starea de cetoza (indusa prin alimentatie si/sau post) nu trebuie confundata cu cetoacidoza diabetica. La persoanele sanatoase, concentratia corpilor cetonici in starea de cetoza aproape niciodata nu creste peste o anumita valoare datorita secretie de insulina si a altor mecanisme fiziologice. Intr-un fel, aceasta situatie poate fi privita prin spectrul homeostazei acido-bazice din sange.

Scopului postarii nu este de a vorbi despre corpii cetonici in patologie, ci de a-mi exprima o parere care reiese din studiu personal si din practicarea dietei ketogenice.

Pentru vorbitorii de limba engleza, pagina de Wikipedia pentru ketosis prezinta destul de clar mecanismele cetozei nutritionale, dar si starea de cetoacidoza diabetica si alte stari patologice asociate. Mai important, lista de resurse de pe aceasta pagina e impresionanta si merita studiata.

In postari viitoare o sa scriu si despre cum masor corpii cetonici prin 2 metode bine cunoscute…


Studiu aprofundat:

  1. Acute nutritional ketosis: implications for exercise performance and metabolism

Imagine:

  1. By Sav vas [CC0], via Wikimedia Commons

Get on my list of friends
More about my book Stress and Adaptation
More about my book Persistent Fat Loss
More about my book Ketone Power
More about my book Periodic Fasting

Related posts:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *